Stránky

piatok 3. mája 2013

HIIT (High-intensity interval training)

Štúdie ukázali, že HIIT je najúčinnejšie cvičenie na spaľovanie tukov. Cvičenie HIIT môžete kľudne zapojiť do vášho tréningu 2-3 krát za týždeň. Nemusíš sa trápiť hodinami nudného behania alebo bicyklovania aby zhodil neželané tuky. Cvičenie HIIT trvá len pár minút a je oveľa efektívnejšie ako klasické kardio cvičenia.

Čo je HIIT?

HIIT je intervalový tréning s vysokou intenzitou cvičenia, je to extrémne vynaloženie energie za krátky čas. Popri rýchlemu spaľovaniu telesného tuku zlepšuješ aj svoju kondíciu a výdrž. Pri HIIT sa strieda krátky interval s vysokou intenzitou cvičenia s intervalom bez zaťaženia alebo s veľmi malým zaťažením.


Ako trénovať HIIT?


HIIT cvičenie je možné vykonávať doma, v telocvični aj vonku. Toto intervalové cvičenie je rozdelené na dve fázy. Prvá je maximálne zaťaženie a druhá je oddych. Cvičenie začína práve maximálnym zaťažením po dobu 30 sekúnd, za túto dobu sa srdcová frekvencia vyšplhá na maximálnu hodnotu a takisto máš aj maximálnu spotrebu kyslíka. Ak sa ti zdá, že si sa za 30 sekúnd nezadýchal maximálne, tak pridaj a vydaj zo seba maximum. Druhá fáza je oddych, po 30 sekundách maximálneho zaťaženia si na 90-120 sekúnd oddýchni, buď miernym poklusom, poskakovaním alebo len predýchavaj. Keď čas uplynie, prvý interval je za tebou a ďalšie pred tebou. Celkový počet intervalov je 6-8, toľko málo ti stačí aby tvoje telo vypadalo lepšie. Nezabúdaj však, že musíš dať do toho maximum a po dokončení cvičenia budeš ledva chodiť či dýchať. A ak do dvoch dní nepríde svalovica, tak si nedal do toho maximum.

Ako môžem vykonávať HIIT?

HIIT cvičenia môžu vypadať rôzne, môžeš skákať na švihadle (ak ti to veľmi nejde, môžeš poskakovať na mieste), skoky do výšky kde kolená dvíhaš na úroveň pásu, behanie po schodoch, bicyklovanie a pre milovníkov atletiky je najlepší spôsob vykonávať šprinty.

Možný príklad HIIT

Rozcvička
Zahriatie svalov (žiadny strečing)
Vysoká intenzita
Šprint 30s
Oddych
Poklus/oddych 90-120s
Intervaly
6-8
Záver
Strečing alebo pokračovanie v ďalšom tréningu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie